Es diu que “la música amansa les feres” i fins que cantar les plantes n'estimula el creixement. Hem escoltat moltes vegades, com la música aporta beneficis a la natura i als animals, però ia nosaltres?
Després de llegir diversos experts parlant del tema podem concloure que, definitivament, sí: escoltar música beneficia la nostra salut.
I és que segons un informe publicat el 2020, del Global Council on Brain Health (GCBH) finançat per AARP, “res activa el cervell com la música”. Per tant, escoltar-la pot millorar el nostre somni, la memòria, alleujar l'estrès i estimular aptituds de pensament.
Millora el nostre estat d´ànim i protegeix l´envelliment cerebral
Quan la música arriba a les orelles, les ones sonores es converteixen en impulsos nerviosos que viatgen a diverses àrees del cervell, fins i tot les que alliberen dopamina, un neurotransmissor que intervé en la regulació del plaer, explica Psyche Loui, professora adjunta al departament de música de Northeastern University i directora d'Imaging and Neural Dynamics (MIND) Laboratory.
En altres paraules, escoltar música “et fa sentir millor”, diu Burdette, que destaca que quan es tracta dels beneficis que brinda per aixecar l'ànim, cap mena de música és millor que un altre. Tot depèn de les preferències personals, ja sigui Mozart o Madonna.
Redueix l'ansietat: escoltar la teva cançó preferida redueix els nivells d'ansietat. La música pot ajudar a rebaixar els nivells de cortisol, lhormona relacionada amb lestrès.
Contribueix a reduir el dolor: la teràpia musical fa que s'alliberin endorfines, que actuen com a analgèsics naturals. De fet, hi ha múltiples estudis que constaten que la música pot reduir el dolor d'algunes malalties cròniques com ara l'artrosi.
Ajuda en desordres neurològics: com ara l'Alzheimer, Parkinson o Autisme. A més, la música és com un gimnàs per al cervell, ja que augmenta la comunicació neuronal, l'elasticitat i la plasticitat de l'orgue.
Enforteix el sistema immunològic: augmenta la producció de plaquetes, estimula els limfòcits i la protecció cel·lular davant determinades malalties. Així mateix, escoltar música també pot disminuir els nivells de cortisol, que poden conduir a una disminució de la resposta immune.
Augmenta l'optimisme i protegeix l'envelliment cerebral: especialment per a persones que pateixen processos de depressió. Segons un estudi publicat a la revista Frontiers in Human Neuroscience, tocar un instrument musical redueix els efectes del deteriorament mental associat a l'envelliment.
Potencia la memòria: en escoltar música s'activen diverses zones del cervell, per la qual cosa es processa millor la informació. Diversos informes han confirmat que escoltar música o tocar un instrument fa que s'aprengui millor. Així, segons un estudi publicat per científics de la Universitat d'Hèlsinki, la música de Mozart activa el cervell esquerre i dret, cosa que maximitza l'aprenentatge i la retenció d'informació.
Combat el mal de cap: gràcies al seu efecte relaxant i desestressant un altre dels beneficis descoltar música és que pot ajudar a aquells que pateixen de migranya o cefalees.
Redueix la pressió arterial: segons una investigació de la Societat Nord-americana d'Hipertensió, a Nova Orleans, escoltar 30 minuts de música clàssica, cèltica o raga diàriament pot reduir significativament la pressió arterial alta.
Comentaris recents